sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Ahvenanmaan perinteiset nähtävyydet

Vajaan viikon loman aikana kierreltiin omalla autolla saari aikalailla läpikotaisin. Käytiin tutustumassa kaikkiin perinteisiin Ahvenanmaan nähtävyyksiin, sekä myös kaikenlaisiin pienempiin juttujuihin. Niistä, sekä ruokapuolen asioista hieman myöhemmin! =)

Ensimmäisenä iltana herra J näki kaupungilla ilmoituksen IFK Mariehamnin kotipelistä. No kun ei sille illalle ollut paljoa ohjelmaa, lähdettiin katsomaan veikkausliigan peliä Fc Honkaa vastaan. Takkiin tuli, mutta kaitpa se tunnelma oli tärkein. =)

Seuraavana aamuna suunnattiin saaren länsiosiin, Eckeröön. Tavoitteena löytää tämä Degersandin mainostettu hiekkaranta. Ja sieltähän se löytyi. Upea pitkä hiekkaranta, hitaasti syvenevä uimaranta, kirkas aurinko ja aika vähän väkeä. Täydellistä! Degersandin hiekkarannan ihan vieressä olisi ollut myös leirintäalue, joten siellä olisi voinut viettää vaikka yönkin.


Yhden päivän ohjelmaan kuului tietysti käynti Kastelholman linnalla sekä Vita Björnin vankilassa.
Linna oli suurempi mitä olin ajatellut. Satutiin paikalle juuri kun alkoi suomenkielinen opastus linnan ympäri. Päästiin kiertämään linna läpikotaisin niin sisällä kuin ulkonakin samalla kuunnellen tarinoitan linnan eri osista ja niihin liittyvistä ihmisistä. Linnaa saa toki kiertää omaan tahtiinkin.

 
 
 
Linnan vieressä sijaitsee Vita Björnin vanha vankila. Samalla seitsemän euron sisäänpääsymaksulla pääsee näihin molempiin. Vankilassa oli tehty vankihuoneita eri aikakausilta. Allaoleva kuva oli 1850-luvulla olleesta vankihuoneesta, johon yleensä sijoitettiin kuusi ihmistä.

Uusimman ajan huone oli jo 1900-luvulta. Huone oli paljon suurempi, mutta enää vain kahdelle ihmiselle.


Seuraavana ajeltiin Bomarsundin linnoitukselle. Linnoitusta ovat rakentaneet Venäläiset 1800-luvun alussa, joka sitten kuitenkin Krimin sodan aikaan tuhottiin, eikä enää rakennettu uudelleen.

 Linnoituksesta oli tehty tauluja jäljellä olleiden raunioiden perusteella. Näistä näki aika hyvin, miltä paikka olisi nykypäivänä näyttänyt. 
 
 
Viimeisenä, ehkä kuuluisimpana Ahvenanmaan nähtävyytenä on Pommernin museolaiva. 
 
 
Lisäksi löytyy kyllä paljon muutakin, mutta tässä näin alkuun muutama. =)

~Sanna~

1 kommentti: